Olympische nieuwsflits Sportdesk 9 februari 2018

9 februari 2018

Olympische nieuwsflits

 

Actualiteiten

Vandaag vindt de openingsceremonie van de XXIIIe Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Gedurende deze Winterspelen zullen we je bijpraten over de actuele ontwikkelingen, de juridische achtergronden van de sportwereld en de hopelijk vele Nederlandse successen.

TeamNL bestaat uit 33 sporters. Voornamelijk langebaanschaatsers en shorttrackers maar ook drie snowboarders én voor het eerst doet een Nederlandse sporter mee aan het onderdeel skeleton: Kimberley Bos. Kimberley wist zich ternauwernood te plaatsen. Zij stond, mede als gevolg van ziekte en pech met de weersomstandigheden, net niet op een vereiste plek bij de eerste twaalf in de ranglijst om de wereldbeker. Maar als gevolg de juridische uitsluiting van vele Russische sporters, waaronder haar concurrente Elena Nikitina, kan Kimberley toch meedoen. Op 16 en 17 februari zal zij haar Olympische afdalingen maken.

Doping

De Olympische Winterspelen worden helaas overschaduwd door de uitsluiting van Rusland als gevolg van het dopingschandaal. Desalniettemin komen 169 Russische atleten onder neutrale vlag uit.

28 sporters door CAS niet langer geschorst

Deze 169 sporters mogen meedoen omdat zij ‘aantoonbaar’ geen doping hebben gebruikt. Je kan je natuurlijk wel afvragen hoe dat aan te tonen is, zeker achteraf. Desalniettemin heeft het IOC deze norm gehanteerd en bovendien bepaald dat de commissie die hierover moet beslissen vrij is in welke informatie zij hierbij betrekt. In onze optiek levert dit geen garantie op dat de Russische atleten die wel mee mogen doen nooit doping hebben gebruikt, maar dit geldt net zo goed voor de sporters uit alle andere landen.
Het CAS (Court of Arbitration for Sport) heeft in een door een aantal uitgesloten Russische sporters aangespannen procedure dan ook bepaald dat er door het IOC ten aanzien van 28 individuele sporters onvoldoende bewijs is aangedragen die de uitgesproken uitsluiting rechtvaardigt. Overigens benadrukt het CAS in haar eigen persbericht dat zij niet de bedenkingen omtrent de door de Russische overheid gestuurde dopingprogramma’s bij de Spelen in Sotsji heeft onderzocht maar enkel de individuele aan haar voorgelegde gevallen. Deze uitspraak van het CAS heeft het IOC echter niet op andere gedachten gebracht: geen van de Russische atleten die bij het CAS in beroep zijn gegaan mogen meedoen in Pyeongchang. Gisteren heeft het CAS nog in een beroepszaak aangespannen door 45 atleten bepaald dat het IOC hen niet hoeft toe te laten.

De advocaten van de MenD Sportdesk hebben specialistische kennis over en ervaring met dopingzaken. We hebben sporters bijgestaan, maar ook sponsoren, sportclubs en bonden geadviseerd in dopinggevallen. Individuele sporters gaan soms in hun drang naar prestatieverbetering een grens over en nemen doping. Maar heel vaak, juist in het ten aanzien van drugsgebruik liberale Nederland, worden sporters bij een dopingcontrole betrapt op het gebruik van (party)drugs zoals marihuana, cocaïne of XTC. Zij hebben die middelen niet genomen om hun prestatie te verbeteren, maar als genotsmiddel, veelal in een trainings- en/of competitievrije periode. De gevolgen zijn echter enorm, deze middelen staan namelijk ook op de dopinglijst van de WADA. In de regel volgt een minimale onvoorwaardelijke schorsing van twaalf maanden. Naast de sportieve consequenties heeft het vaak ook verdere gevolgen, waaronder financiële. Dopinggebruik kan een grond opleveren voor ontslag op staande voet, een beëindiging van een sponsorcontract, maar ook grond zijn voor te betalen schadevergoedingen door de sporter. Vaak heeft de imagoschade ook nog een enorme impact en financiële consequentie. Alle reden om in een geval er sprake is van een positieve dopingtest contact met ons op te nemen. Wij proberen dan samen met de sporter, sportclub, sponsoren of andere betrokkenen de negatieve gevolgen te minimaliseren.

De MenD Sportdesk

De MenD Sportdesk biedt de kennis en ervaring op die terreinen waar partijen in de sportwereld mee in aanraking komen. Naast sportclubs, sporters en werkers in de sport adviseren we ook ondernemingen die bijvoorbeeld leverancier zijn in de sportwereld of als sponsor betrokken zijn.

We hebben ruime ervaring als lid van rechtsprekende organen van diverse sportbonden, als bestuurslid van sportverenigingen, als legal partner van de FGHS (brancheorganisatie voor sportleveranciers) en als begeleider van individuele sporters.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u een e-mail sturen aan sportdesk@mend.nl

Over ons

MenD Advocaten is gevestigd te Amersfoort en Amsterdam en richt zich op ondernemingen en ondernemers. MenD adviseert en procedeert op onder meer de volgende terreinen commerciële contracten, vennootschappelijke structuren, vastgoed, fusie en overnames, HRM, IT, privacy, verzekeringen en aansprakelijkheid, financieringen en privacy.

Sportdesk

Onze rechtsgebieden